Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ετοιμασίες...

ήδη το πρόγραμμα, χάριν στις άοκνες προσπάθειες του Αρχηγού της αποστολής, γέροντα Τζώρτζη ετοιμάστηκε, οι διανυκτερεύσεις έκλεισαν και ψυχικά ετοιμαζόμαστε για την καθιερωμένη πλέον μετάβασή μας στο Περιβόλι της Παναγιάς! Θα επισκεφθούμε τις Ι. Μ. Κωσταμονήτου, Ζωγράφου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σιμωνος Πέτρας και Γρηγορίου καθώς επίσης και την σκήτη του Προφήτου Ηλία! Φυσικά και μια στάση στις Καρυές-Πρωτάτο και ίσως και κάπου αλλού! Και για να μυήσουμε και μερικούς στον Άγιο τούτο τόπο, θα δανειστώ ένα βιντεάκι του pboyran, καθώς επίσης και ένα συνοπτικό ιστορικό για το Άγιο Όρος!
δείτε το! και λίγα λόγια για το Περιβόλι της Παναγιάς:
     
        Κατά την γενική αγιορείτικη παράδοση, η Κυρία Θεοτόκος με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, ταξίδευε με πλοίο από την Παλαιστίνη στην Κύπρο, για να επισκεφτεί τον Άγιο Λάζαρο (τον αναστημένο εκ νεκρών). Λόγω όμως μεγάλης τρικυμίας και με υπερφυσικό τρόπο, το πλοίο βρέθηκε στον Άθω και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κλήμεντος στη Μονή Ιβήρων. Εκεί οι κάτοικοι του Άθω, οδηγούμενοι από τη θεία Πρόνοια, έσπευσαν να υποδεχθούν την μητέρα του Κυρίου μας Παναγία και αφού άκουσαν τη διδασκαλία της δέχθηκαν το Χριστιανισμό. Λέγεται επίσης από την παράδοση, ότι όταν πλησίαζε το πλοίο της Παναγίας το Άγιο Όρος, καταστράφηκε το μεγάλο άγαλμα του Διός που βρισκόταν στην κορυφή του Όρους και τα υπόλοιπα είδωλα συνετρίβησαν. Η κορυφή του Άθω και όλα τα δέντρα και τα σπίτια έκλιναν και προσκύνησαν προς το μέρος του λιμανιού του Κλήμεντος όπου έμπαινε το καράβι της Παναγίας. Την άφιξη της Θεοτόκου στο Όρος αναφέρουν οι κώδικες Λ' 66 και Ι' 31 της Λαυριώτικης βιβλιοθήκης.

      Το Άγιο Όρος (επίσημα: Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους ) είναι μια «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» εντός της Ελλάδας, στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στην Μακεδονία, που θεωρείται κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού.
Θεωρείται από τα σημαντικότερα τμήματα όχι μόνο της Βαλκανικής, αλλά της Ευρώπης και της Ανατολικής Εκκλησίας λόγω της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας αυτού ως ακόμη και κέντρου διατήρησης και συντήρησης πλούσιου υλικού, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται "καταφύγιο" και "μουσείο" μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου